Veelgestelde vragen

1. Waarom een nieuw parkeerbeleid
2. Vergunning aanvragen
3. Vergunning betalen
4. Hoe gebruik ik een digitale vergunning
5. Overige vragen
6. Wijzigingen
7. Privacy 

 

1. Waarom een nieuw parkeerbeleid

Waarom is er per 1 juli 2022 een nieuw parkeerbeleid?
Tijdens drukke zomerse dagen is in Zandvoort de vraag naar parkeerruimte groot. Zandvoorters ervaren dan ook problemen met parkeren. Met de nieuwe maatregelen willen we de parkeerproblematiek aanpakken en de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid in Zandvoort verbeteren.

Wat houdt het nieuwe parkeerbeleid in?
Vanaf 1 juli 2022 moet overal in Zandvoort tussen 10.00 en 22.00 uur worden betaald voor het parkeren of gebruik worden gemaakt van een parkeervergunning. Alleen in de parkeergarage Centrum (LDC) geldt een nachttarief. Ook op Parkeerterrein de Zuid kan tussen 22.00 en 10.00 uur gratis worden geparkeerd.
Er zijn 4 vergunninggebieden in Zandvoort: Zandvoort Centrum, Zandvoort Oud Noord, Zandvoort Nieuw Noord en Zandvoort Zuid.

2. Vergunning aanvragen

Kan ik alle parkeervergunningen bij ParkeerService aanvragen?
Ja, u kunt voor alle vergunningen bij ParkeerService terecht. 

Hoe vraag ik een vergunning aan?
U vraagt een vergunning aan via deze website. Bekijk hiervoor de pagina Vergunningsoorten en vraag de vergunning aan via het E-loket voor bewoners of via een digitaal aanvraagformulier. 

Ik kan niet zo goed overweg met de computer, hoe vraag ik een vergunning aan?
Bent u niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig een vergunning aan te vragen via internet, vraag dan iemand uit uw eigen omgeving om u hierbij te helpen. U kunt ook bellen met ParkeerService op telefoonnummer (033) 247 3000. Zij begeleiden u telefonisch bij het doen van een aanvraag. 

3. Vergunning betalen

Wanneer moet ik betalen voor mijn vergunning?
De 1e bewonersvergunning is gratis. De andere bewonersvergunningen betaalt u via iDeal, na het afronden van uw aanvraag in het E-loket. Bij alle andere vergunningen wordt uw aanvraag eerst gecontroleerd, daarna krijgt u een factuur om de vergunning te betalen. Als uw betaling is verwerkt ontvangt u bericht dat u de vergunning kunt gebruiken.

4. Hoe gebruik ik een digitale vergunning

Hoe werkt een digitale bewonersvergunning met één vast kenteken?
U vraagt via de website een bewonersvergunning aan en geeft daarbij uw kenteken op. Dit kenteken staat na toewijzing en betaling op uw vergunning en is opgenomen in een register. Handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet. 

Hoe meld ik een kenteken aan op de digitale vergunning?
Bij een bewonersvergunning met 2 kentekens en bij vergunningen waarbij u zelf een kenteken moet registreren, gebruikt u de vergunningwebsite ParkStart. Denk eraan dat u altijd het kenteken waarmee u parkeert, aangemeld heeft in ParkStart. Bekijk hiervoor de instructies op "Alles over ParkStart".

Ik kan niet zo goed overweg met een computer, hoe gebruik ik dan een bezoekersregeling?
U kunt een kenteken aanmelden via uw mobiele telefoon maar ook op laptop of computer. Bekijk hiervoor de instructies met afbeeldingen op "Alles over ParkStart". U kunt uw account ook delen met uw bezoek zodat zij zelf een kenteken aan kunnen melden.


5. Overige vragen

Ik heb een GPK, mag ik hiermee parkeren in Zandvoort?
Tot 1 juli 2022
: De eerste 2 uur mag u gratis parkeren, met naast uw GPK een blauwe parkeerschijf. Daarna heeft u in de vergunninggebieden altijd een vergunning nodig, ook al heeft u een GPK. Heeft u een eigen Gehandicapten Parkeerplaats dan heeft u daar geen vergunning voor nodig. 

Vanaf 1 juli 2022: U heeft altijd een vergunning nodig om te parkeren, of u betaalt bij de parkeerautomaat of via belparkeren.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn camper of caravan?
Ja, voor uw camper of caravan heeft u een parkeervergunning nodig. U mag maximaal 3 dagen aaneengesloten op de openbare weg parkeren. Vanaf 1 juli 2022 kunt u hiervoor een speciale vergunning aanvragen die 3 dagen geldig is. 
Gebruikt u de camper ook voor dagelijks gebruik, dan kunt u ontheffing van de maximaal 3 dagen regel aanvragen bij de gemeente als u voor het recreatievoertuig niet het goedkope tarief voor de motorrijtuigenbelasting betaalt. Stuur hiervoor een mail naar info@zandvoort.nl met in het onderwerp 'ontheffing recreatievoertuig'. Ook met deze ontheffing heeft u nog een parkeervergunning nodig.

Hoe controleert de handhaving mijn vergunning?
Uw kenteken is opgenomen in het Nationaal Parkeerregister.
Een handhaver scant uw kentekenen, checkt het in dit register en weet zo of uw wel of niet een geldige parkeervergunning heeft.  

Ik heb een boete gekregen. Waar kan ik de boete betalen?
Heeft u geparkeerd op een vergunninghoudersplaats? U krijgt automatisch bericht van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) als u een boete heeft ontvangen voor het parkeren zonder vergunning, in een vergunninghoudersgebied. U kunt alleen via dat betaalverzoek betalen. 
Heeft u geparkeerd op een op een parkeerplaats met een betaalautomaat? U ontvangt een acceptgirokaart van de gemeente Zandvoort. Als u vindt dat deze parkeerboete onterecht is, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit doet u schriftelijk en binnen 6 weken nadat u de parkeerboete heeft ontvangen. Zorg ervoor dat u de boete eerst betaalt voordat u bezwaar aantekent.


6. Wijzigingen 

Wat moet ik doen als ik een nieuwe auto heb gekocht?
Zodra het kenteken op uw naam is geregistreerd, past u het kenteken aan. Ga hiervoor naar het E-loket en pas het kenteken aan of gebruik hiervoor een kentekenwijzigingsformulier van onze website. Hou hierbij rekening met een verwerkingstijd van enkele dagen. Daarna kunt u weer met uw vergunning parkeren.

Wat moet ik doen als ik verhuis?
Bij een verhuizing uit uw vergunningzone zegt u de vergunning op. Verhuist u binnen uw eigen zone, neem dan contact met ons op via info.zandvoort@parkeerservice.nl

7. Privacy

Waarom heeft ParkeerService mijn persoonsgegevens nodig en is het wel veilig?
Om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een bepaald soort parkeervergunning, moet gecontroleerd worden of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet. Wij hebben daarom uw persoonsgegevens nodig. En zo is het bijvoorbeeld ook nodig dat er een leaseverklaring gegeven wordt, als de auto niet op naam van de aanvrager staat.
ParkeerService gaat zorgvuldig met uw gegevens om. Wij werken helemaal volgens de Europese privacy wet (de AVG/ Algemene verordening persoonsgegevens) en hebben onlangs nog voor het parkeervergunningsysteem een veiligheidscertificaat ontvangen (ISO 27001, een keurmerk dat de informatiebeveiliging op orde is).