Veelgestelde vragen

1. Waarom is het parkeerbeleid aangepast per 1 juli 2023
2. Waar kan ik na 1 juli parkeren met mijn vergunning?
3. Vergunning aanvragen
4. Hoe gebruik ik een digitale vergunning
5. Overige vragen
6. Wijzigingen
7. Privacy 

 

1. Waarom een nieuw parkeerbeleid

Waarom is het parkeerbeleid aangepast?
Het parkeerbeleid is aangepast naar aanleiding van de grote evaluatie eind vorig jaar. Hier zijn diverse verbeterpunten uit naar voren gekomen waar de gemeente met nieuwe parkeerregels gehoor aan hebben gegeven.

Wanneer gaan de wijzigingen in?
Alle wijzigingen gaan in per 1 juli 2023. Tot die datum blijven de oude regels van kracht.
U kunt alle wijzigingen nalezen op de website van Zandvoort: Aanpassingen parkeerbeleid | Gemeente Zandvoort

2. Waar kan ik na 1 juli parkeren met mijn vergunning?

Wat verandert er voor mijn vergunning?
Er zijn na 1 juli 2023 nog maar 2 zones voor vergunninghouders, zone A (centrum en gebied direct achter boulevard) en zone B. Kijk hier of uw adres in zone A of B valt: Straatnamen vergunninggebied | Gemeente Zandvoort. De nieuwe zone-indeling geldt voor alle parkeervergunningen, waardoor u op meer plekken in Zandvoort kunt parkeren. Verder blijft uw situatie ongewijzigd. 

Waar kan ik na 1 juli parkeren met mijn bewonersvergunning?
Zone A: U mag met uw bewonersvergunning parkeren in heel Zandvoort (zone A en B), met uitzondering van P De Zuid, de LDC Garage en de parkeerplekken op de boulevards.
Zone B: U mag met uw bewonersvergunning in heel Zone B parkeren. Op de website of in de folder op het gemeentehuis kunt u hier een kaartje van vinden. Ook kunt u de gratis bewonersregeling gebruiken, daarmee kunt u voor 4 uur per dag ook in Zone A parkeren.

Waar kan ik na 1 juli parkeren met een andere vergunning?
(bedrijfsvergunning, 2e woningvergunning, mantelzorgvergunning, verhuisvergunning, strandhuisjesvergunning, vrachtwagenvergunning)
Met deze vergunningen kunt u in uw eigen zone (zone A of B) parkeren.

Heb ik mijn bewonersregeling nog nodig?
Bewoners in zone A kunnen met hun eigen bewonersvergunning al overal parkeren. Daarom wordt deze niet verlengd.
Woont u in zone A en heeft u geen bewonersvergunning? Vraag de bewonersregeling dan opnieuw aan.
Bewoners in zone B: Heeft u al een bewonersregeling dan wordt deze automatisch verlengd. U kunt voortaan ook in zone A parkeren. Maximaal 4 uur per dag.

Hoe kan ik nieuwe uren aanvragen voor mijn bezoekersregeling?
Per jaar krijgt u maximaal 500 uur voor uw bezoekers met de bezoekersregeling. Onderzoek heeft laten zien dat verreweg de meeste inwoners hier voldoende aan hebben en we willen misbruik voorkomen. Wist u dat het tarief per 1 juli omlaag gaat naar 12 cent per uur in plaats van 30 cent per uur? De nieuwe uren kunt u na verlenging van uw bezoekersregeling vanaf 1 juli 2023 inkopen en gebruiken.  

3. Vergunning aanvragen

Moet ik mijn bewonersregeling voor het parkeren in andere zones opnieuw aanvragen?
Bewoners van de nieuwe zone A: Uw bewonersregeling wordt per 1 juli beëindigd omdat deze niet meer nodig is. Uw gewone bewonersvergunning is immers al in beide zones geldig. Alleen bewoners die de auto op eigen terrein of in de garage parkeren (en daarom geen bewonersvergunning hebben), hebben de regeling nog wel nodig en kunnen deze opnieuw aanvragen.
Bewoners van de nieuwe zone B: Uw bewonersregeling wordt automatisch verlengd. U hoeft deze niet aan te vragen.

Hoe kan ik nieuwe uren aanvragen voor mijn bezoekersregeling?
Per jaar krijgt u maximaal 500 uur voor uw bezoekers met de bezoekersregeling. Onderzoek heeft laten zien dat verreweg de meeste inwoners hier voldoende aan hebben en we willen misbruik voorkomen. Wist u dat het tarief per 1 juli omlaag gaat naar 12 cent per uur in plaats van 30 cent per uur? De nieuwe uren kunt u na verlenging van uw bezoekersregeling vanaf 1 juli 2023 inkopen en gebruiken.

Waarom wordt in het E-loket aangegeven dat er op mijn adres een parkeerplek op eigen terrein (POET) is?
Een oprit wordt beschouwd als één parkeerplaats op eigen terrein als deze minimaal 3,2 meter breed en 5,0 meter lang is.
Een garagebox wordt beschouwd als één parkeerplaats op eigen terrein als deze minimaal 2,85 meter breed en 5,5 meter lang is.
Is uw aanvraag afgewezen omdat uw adres geregistreerd staat met een parkeerplek op eigen terrein, maar bent u van mening dat dit niet klopt? Neem dan contact op met ons op en lever hierbij fotomateriaal en/of plattegronden aan via info.zandvoort@parkeerservice.nl. Wij kunnen uw vraag dan in behandeling nemen.

Ik kan niet zo goed overweg met de computer, hoe vraag ik een vergunning aan?
Bent u niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig een vergunning aan te vragen via internet, vraag dan iemand uit uw eigen omgeving om u hierbij te helpen. U kunt ook bellen met ParkeerService op telefoonnummer (033) 247 3000. Zij kunnen u telefonisch helpen als u met uw aanvraag bezig bent.  

Wanneer moet ik betalen voor mijn vergunning?
De 1e bewonersvergunning is gratis. De andere bewonersvergunningen betaalt u via iDeal, na het afronden van uw aanvraag in het E-loket. Bij alle andere vergunningen wordt uw aanvraag eerst gecontroleerd, daarna krijgt u een factuur om de vergunning te betalen. Als uw betaling is verwerkt ontvangt u bericht dat u de vergunning kunt gebruiken.

4. Hoe gebruik ik een digitale vergunning

Hoe werkt een digitale bewonersvergunning met één vast kenteken?
U vraagt via de website een bewonersvergunning aan en geeft daarbij uw kenteken op. Dit kenteken staat na toewijzing en betaling op uw vergunning en is opgenomen in een register. Handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet. 

Hoe meld ik een kenteken aan op de digitale vergunning?
Bij een bewonersvergunning met 2 kentekens en bij vergunningen waarbij u zelf een kenteken moet registreren, gebruikt u de vergunningwebsite ParkStart. Denk eraan dat u altijd het kenteken waarmee u parkeert, aangemeld heeft in ParkStart. Bekijk hiervoor de instructies op "Alles over ParkStart"

Hoe gebruik ik de bewonersregeling?
U kunt de bewonersregeling gebruiken om na 1 juli in heel Zandvoort te parkeren. Dit kan voor 4 uur per dag, eventueel verspreid over meerdere parkeersessies. Elke keer dat u ergens parkeert of weer weggaat, zet u via ParkStart een parkeeractie aan of uit. Wist u dat de bewonersregeling gratis wordt vanaf 1 juli? Als u al een bewonersregeling heeft, ontvangt u bericht van ParkeerService over de verlenging hiervan.

Het inloggen in ParkStart lukt niet.
Kijk voor vragen over ParkStart bij Veelgestelde vragen ParkStart.

Ik kan niet zo goed overweg met een computer, hoe gebruik ik dan een bezoekersregeling?
U kunt een kenteken aanmelden via uw mobiele telefoon maar ook op een laptop of computer. Komt u er niet helemaal uit? Bij "Alles over ParkStart" staan instructies met afbeeldingen die u verder kunnen helpen. U kunt ook iemand anders machtigen uw account te gebruiken zodat die persoon zelf het kenteken aanmeldt, ook dit staat bij "Alles over ParkStart".


5. Overige vragen

Ik heb een GPK, mag ik hiermee parkeren in Zandvoort?
Op alle parkeerplaatsen is het betaald parkeren, ook als u een Gehandicapten parkeerkaart heeft. U kunt bij de parkeerautomaat betalen of via belparkeren.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn camper of caravan?
Ja, voor uw camper of caravan heeft u een parkeervergunning nodig. U mag maximaal 3 dagen aaneengesloten op de openbare weg parkeren. U kunt hiervoor een speciale vergunning aanvragen die 3 dagen geldig is. 
Gebruikt u de camper ook voor dagelijks gebruik? Dan kunt u alleen een bewonersvergunning aanvragen als u daarbij aantoont dat u het normale tarief motorrijtuigenbelasting betaald en niet het bijzonder tarief wat meestal voor een camper betaald wordt.

Zijn er speciale parkeerplaatsen voor motoren?
Nee, u kunt daarom de motor op de stoep/het trottoir parkeren als u genoeg ruimte overlaat voor andere gebruikers van de stoep (denk aan wandelwagens en rolstoelen). De handhaving bekeurt als een motor hinderlijk geparkeerd staat.

Hoe controleert de handhaving mijn vergunning?
Uw kenteken is opgenomen in het Nationaal Parkeerregister.
Een handhaver scant uw kentekenen, checkt het in dit register en weet zo of uw wel of niet een geldige parkeervergunning heeft.

Scant een scanauto ook de kentekens op mijn oprit?
Nee, de auto's die op uw oprit geparkeerd staan, worden niet gecontroleerd. U heeft geen vergunning nodig voor het parkeren op de eigen oprit.

Ik heb een boete gekregen. Waar kan ik de boete betalen?
Heeft u geparkeerd op een vergunninghoudersplaats? U krijgt automatisch bericht van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) als u een boete heeft ontvangen voor het parkeren zonder vergunning, in een vergunninghoudersgebied. U kunt alleen via dat betaalverzoek betalen. 
Heeft u geparkeerd op een op een parkeerplaats met een betaalautomaat? U ontvangt een acceptgirokaart van de gemeente Zandvoort. Als u vindt dat deze parkeerboete onterecht is, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit doet u schriftelijk en binnen 6 weken nadat u de parkeerboete heeft ontvangen. Zorg ervoor dat u de boete eerst betaalt voordat u bezwaar aantekent.


6. Wijzigingen 

Wat moet ik doen als ik een nieuwe auto heb gekocht?
Zodra het kenteken op uw naam is geregistreerd, past u het kenteken aan. Ga hiervoor naar het E-loket en pas het kenteken aan of gebruik hiervoor een kentekenwijzigingsformulier van onze website. Hou hierbij rekening met een verwerkingstijd van enkele dagen. Daarna kunt u weer met uw vergunning parkeren.

Wat moet ik doen als ik verhuis?
Bij een verhuizing uit uw vergunningzone zegt u de vergunning op. Verhuist u binnen uw eigen zone, neem dan contact met ons op via info.zandvoort@parkeerservice.nl

7. Privacy

Waarom heeft ParkeerService mijn persoonsgegevens nodig en is het wel veilig?
Om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een bepaald soort parkeervergunning, moet gecontroleerd worden of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet. Wij hebben daarom uw persoonsgegevens nodig. En zo is het bijvoorbeeld ook nodig dat er een leaseverklaring gegeven wordt, als de auto niet op naam van de aanvrager staat.
ParkeerService gaat zorgvuldig met uw gegevens om. Wij werken helemaal volgens de Europese privacy wet (de AVG/ Algemene verordening persoonsgegevens) en hebben onlangs nog voor het parkeervergunningsysteem een veiligheidscertificaat ontvangen (ISO 27001, een keurmerk dat de informatiebeveiliging op orde is).